woman-2629327_1920

BELTAINE – pohanský svátek

Svátek lásky, partnerství, plodnosti, radosti a života <3

Můj nejoblíbenější pohanský svátek <3

Tento Beltaine je zajímavý propojením s Novoluním ve znamení Býka (zemské a vášnivé znamení) a zatměním Slunce.

Beltaine se většinou slaví v noci z 30.dubna na 1.května., v některých tradicích o noc později. Oslavuje se láska, smyslnost, plodnost…zapalování ohňů symbolizuje úplné probuzení přírody po zimním spánku a zapálení vášně, energie a smyslnosti. V původních pohanských tradicích se jednalo o noc, kdy se lidé setkávali ve zvířecích maskách, oslavovali přírodu pro její plodnost, přeskakovali ohně, tancovali, sundávali si na tuto noc snubní prstýnky a v noci pak odcházeli do přírody pomilovat se s partnerem, kterého možná ani neznali (pod maskou), aby tak uctili přírodu a podpořili úrodu daného roku. Děti, které byly zplozeny na Beltaine byly božským darem a významným přínosem pro celou vesnici, jelikož nesly energii tohoto svátku a speciální části roku a pečovala o ně celá komunita, jelikož otcovství nebylo často jasné <3…samozřejmě tato tradice může být přenesena do partnerství a masky můžete klidně ponechat 😉 <3

Beltaine je spojován s energií milenky v archetypální rovině. Energie milenky je divoká, svobodná, radostná, krásná. Je sama o sobě přínosem svým samotným bytím. Nemusí se o nic snažit, nic dělat, je darem pro svou energii. Muži se v její přítomnosti cítí viděni, uctěni, a vnímáni…už jen pro její pohled, energii, postoj a vědomí si své hodnoty. Pro bezmeznou lásku k sobě dokáže stejně milovat druhé. 

Beltainu vládne bohyně Rhiannon a Lada.

 

Rhiannon jezdí na své krásné bílé klisně a je považována za královnu podsvětí. Je krásná, smyslná, svůdná a svobodná. Přátelí se jak se svými dary, tak se svými stíny, proto je její energie plná a celistvá a její krása nesmírná. Miluje tam, kde si to usmyslí.

 

Lada je bohyní lásky, krásy, smyslnosti, harmonie a souladu. Vládne v období jara a léta a střídá se se svou temnou sestrou Moranou. Je vidět a září ve světlé části roku od jarní do podzimní rovnodennosti, po zbytek roku je ponořena do své temnoty, pohroužena do sebe, načerpává energii, přijímá svou odvrácenou stránku, dává si čas pro odpočinek v podsvětí (svém podvědomí), aby zase zářící v plné energii vyšla na jaře.

 

Na tyto bohyně se můžeme obracet s pomocí řešení otázek a témat, ve kterých jsou silné. Třeba když nám chybí energie, vášeň, zápal, potřebujeme do života přinést více smyslnosti, věřit si v roli ženy, mohou nám pomoci naučit se jak milovat sebe, druhé a být milovány <3

Jejich energií je lehkost, radost, uchopení své světlé i temné stránky. Nacítit se na tuto energii můžeme v této době roku mnohem snadněji a tak ji lépe ukotvit ve svém těle <3.

 

Rituál:

Vhodný rituál pro ženu, mimo výše zmíněnými tradicemi…koupel v soli pro očistu těla a duše připravena s květinami a vonnými oleji. Uctění těla potřením růžovou vodou a vonným olejem. Pozornost dáváme zdobení svého chrámu zaplétáním květin do vlasů, zdobením se šperky, oblékáním krásných smyslných šatů nejlépe v barvě krvavě červené. Takto – uctěním svého chrámu (svého těla) vzdáváme holt Matce Zemi za její dokonalou a požehnanou tvorbu. 

Éterické oleje podporující energii archetypu milenky jsou růže, geranium a ylang ylang. Květinou je růže. Barvou je krvavá červená. Nápojem je červené víno. Tekutinou je krev.

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *