Jóga za hranicemi sebe sama…

21.11.2015 Žádný komentář

Už jste někdy slyšeli o tom, že jóga není jen fyzické cvičení? Anebo už jste někdy slyšeli o tom, že jóga nejsou jen meditace a zpěvy podivných písní v jazykolamné řeči, které se říká sánskrt?

Jóga je velice pradávný systém, přestože je pradávný (možná právě proto), anebo proto že je tak účinný na mnoho věcí (z mého pohledu na všechno), začíná být více a více populární. V Americe jde vlastně už o mainstream a Praha už začíná v tomto duchu také pulzovat…pomalu se dostáváme do fáze…všude kam se podíváš – JÓGA. Avšak co je na tom ještě zajímavější…pokud se jednou zamilujete, jde o lásku na celý život. Ne vždy je to láska na první pohled…možná proto je to tak silné, že se zamilováváte pomalu, postupně a pak úplně zcela a bezhlavě propadnete…

…zrovna teď, když píši tento článek, sedím na posteli v ajurvédském hotelu nade mnou hučí větrák. Venku je asi 35°C a více, žhavé slunce, moře, písek, vlhko, všeobecný hluk…všude kolem brebentící Indové a naplno žijící Indie…země vůní, barev a koření. Co mě nutí pobývat sama na druhém konci zeměkoule a věnovat se několik hodin denně józe v tomto podnebí, nechat se přitom štípat komáry a dívat se na to, jak mi čas od času přeběhne přes podložku šváb, skákající pavouk nebo mi ji zalehne potulný pes…?

Tomu se říká bláznivá láska.

Hned poprvé, když jsem sem přijela (dnes už je to něco jako pravidlo, jsem zde počtvrté), jsem věděla: „TADY CHCI ŽÍT, TO JE MOJE ZEMĚ“. Proč tomu tak je? Asi proto, že tady je ŽIVOT, tady je RADOST, tady jsou EMOCE. Miluji tuto zemi, miluji lidi tady, miluji tu atmosféru, hluk, zmatek, chaos, jídlo…všechno. Jen tady jsem to já a jsem sama sebou, přes všechna různá pravidla a normy, které tady panují! Ve srovnání s tímto jsem předtím nevěděla, že žiji! Kdo nezažije, jen těžko uvěří :-)! Ale před 4 lety, když jsem byla na začátku své kariéry v bance a něco uvnitř mě mi říkalo…“JSI VE STRESU…BĚŽ NA JÓGU“…, jsem si ani neuměla představit, co všechno se může stát!

Slyšela jsem hodně názorů…většina lidí, kteří jógu nikdy nezkusili, byť ji třeba viděli někoho cvičit, mají pocit, že jóga je buďto nějaké cvičení pro důchodkyně, které už nemohou dělat nic jiného, anebo je to hodinové sezení v lotosovém sedu a oddávání se meditaci, prostě pro lidi, kteří se už opravdu zbláznili nebo neví kudy kam.

Ten, kdo se setkal s Power jógou a zkusil ji, má zase často pocit, že je to něco jako pilates. Cvičení s vlastní váhou těla pro zpevnění. A pak je tady názor těch, kteří se ponořili už trošku hlouběji…jóga je o překročení sama sebe.

Je to o boření hranic. Je to o odstraňování překážek a bloků v našem životě. Je to naprostá transformace všeho, co jsme dosud znali, věděli, čeho jsme se kdy naučili. Je to návrat k pravé podstatě našeho já. Je to probuzení vlastní vnitřní síly, probuzení svého potenciálu, probuzení sebe sama.

Je to žití života PRÁVĚ TEĎ, TADY, na správném místě, ve správném těle, v tento jedinečný, naprosto ohromující a neopakovatelný okamžik…protože ŽÁDNÝ OKAMŽIK NENÍ VŠEDNÍ. Každý moment je naprosto unikátní, ojedinělý a zázračný.

Nikdy, nikdy a opravdu nikdy už se nezopakuje to samé znovu, byť se o to můžeme snažit.

Jóga je o tom otevřít své srdce a prožívat NAPLNO!

Zrovna u mě to láska na první pohled nebyla. První 3⁄4 roku jsem jógu praktikovala jen z donucení. Věřte nebo ne, z čistého donucení… A kdo mě nutil? Můj vnitřní pocit. A to je pak neskutečné trápení…tento hlas nemůžete zastavit, pořád někdo uvnitř vás brebentí: PRAKTIKUJ, BĚŽ, JÓGA, TO JE TO PRAVÉ PRO TEBE…a vy jen čekáte, koukáte na hodiny a říkáte si… „Bože, už ať ta hodina skončí, je to náročné, jsem z toho unavená, nedokážu se soustředit, myšlenky běhají všude…chci už si lehnout do relaxace…“ a pak přijde ten nádherný pocit uspokojení po lekci :-)…něco je jinak, svět je najednou krásnější, láskyplnější a přátelštější. A vy se usmíváte jako blázen na všechny okolo…a možná pak přijde někdo, kdo vás naštve a vy víte, že musíte zase na jógu, pro ten pocit, pro to uvolnění…přetrpět tu lekci a pak zažít zase tu extázi, bláznovství po…… a najednou se váš život začne měnit…ÚPLNĚ…od základů…všechno je jinak…a chcete, aby to tak bylo už napořád :-)!

A v tom přichází i ten zlom (pokud už tomu tak nebylo od začátku), vy pochopíte…to cvičení vlastně není namáhavé a nezajímavé. Je to neskutečně krásný proces, do kterého když se ponoříte naplno (a opravdu naplno, není možné, aby vaše myšlenky nebyly teď a tady zrovna s vámi), stanete se tím okamžikem, meditací, extází, transformací a najednou si užíváte samotnou praxi jógy a oddáváte si ji v daném okamžiku a chcete, aby tento okamžik trval věčně. Už vás to neunavuje. Je to jako by nějaká zázračná energie vedla celé vaše tělo. Celým tělem vám proudí nekonečná energie a najednou vidíte, jak se vám tělo dobíjí ne vybíjí.

Toto je jeden z obrovských rozdílů toho, když něco děláme vědomě oproti tomu, když to děláme nevědomě. Pokud je naše vědomí s námi, naše energie je nekonečná a všudypřítomná.

Brzy se můžete těšit na pokračování v podobě: „Co nám dává jóga…aneb účinky jógy na naše tělo a duši“ a na pokračování mých zážitků z Indie… „Jak se žije v ašrámu?“

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *