nandi chamundi images2 mysore1 images

Mysore – město králů a jógy

Mysore

Mysore je městem santalového dřeva, vonných tyčinek a hedvábí. Najdete zde obrovský proslulý Devaraja market, ze kterého budete rozhodně v úžasu. Pokud jste tedy ještě neviděli jednu celou ulici plnou banánů, další s květinami, další s kořením, další s parfémy a různé další a další věci…jen co si dokážete představit. Pokud byste se chtěli zastavit u každého zboží, pravděpodobně tam strávíte několik dnů.

Mysore je město, ke kterému mám velmi hluboký vztah. Je to první město, které jsem v Indii poznala, kde jsem strávila mnoho času a považuje se za jedno z nejhezčích. Myslím, že je to rozmanitou kulturou. Díky józe a cestovnímu ruchu se tam v současné době potkává mnoho kultur, přestože nejde o obrovské megalománské město a proto na vás bude dýchat pořád pravou indickou atmosférou. Překvapí vás zde také to, jak jsou lidé milí a cokoli budete potřebovat najít nebo vyřídit, v Indii jakoby se plnilo samo. Mysore je dokonalá kombinace přírody a města. Najdete zde krásné parky, několik jezer, zoo, památky, městský ruch, jógu, meditace, výborné astrology, kirtany, chrámy, prostě cokoli si vzpomenete 🙂

Co rozhodně nevynecháme při naší březnové cestě v Indii? http://www.radhaangel.cz/service/intenzivni-ajurvedsky-detox-studium-jogy-v-indii-jiz-v-breznu/

Mysore – Maharaja palác

Je monumentální stavba navržená anglickým designerem. A je rozhodně skvostem celého Mysore, přestože těch skvostů tam najdete mnoho, tento se vám zažije hodně hluboko pod kůži. Každou neděli a ve státní svátky, při oslavách a festivalech je rozsvíceno jeho 97.000 žárovek po obvodu každého kousku stavby. Avšak už méně lidí ví, jak skvostná je tato stavba uvnitř. Uvnitř se můžete kochat nádherným ozdobným stropem a tvarovanými sloupy, prosklenou dlážděnou podlahou, složitými vyřezávanými dveřmi, zlatým sedlem na slona, obrazy a dalšími klenoty paláce. Najdete zde také rezidenční muzeum, chrámy a svatyně. Pokud jste alespoň amatérským obdivovatelem umění a architektury, rozhodně byste neměli tuto návštěvu vynechat.

Chamundi hill

Je pojmenován podle bohyně Chamundi (což je reinkarnace Durgy), která přemohla démona Mahishasura a osvobodila tak Mysore. Na Chamundi hill vede více než 1000 schodů krásnou zelenou přírodou s výhledy na celé město a palác. Zhruba v polovině se můžete zastavit u posvátné pětimetrové sochy Nandiho (což je obrovský Shivův býk), který byl vyroben z jediného kusu černé žuly v roce 1659. Je ověšen rituálními ozdobami, jako jsou květin, zvon, mály a jiné.

Nahoře na vás čeká osvěžení v podobě čerstvé kokosové vody, vysoký posvátný chrám, v jehož interiéru můžete spatřit sochu Chamundi vyrobenou z pravého zlata. Chrám je přístupný nejen pro hinduisty, ale také pro nevěřící nebo lidi jiného vyznání. Byl postaven ve 12st a dnes se těší obrovským počtem návštěvníků. Můžete ho navštívit každý den v 7 – 14, 15.30 – 18, 19 – 21hod.

Mystic school

Škola, která za dobu své existence prošla různými změnami a její zázemí roste doslova jako houby po dešti, avšak stále se těší velmi kvalitní výukou a osobním přístupem, perfektním zázemím dvou jógových sálů a hotelu. Odpočinout si můžete na terase v příjemných křeslech, na houpačce, ve vířivce nebo v sauně. Škola se specializuje především na výuku učitelů a to v oblasti Ashtanga yogy, Hatha yogy a Hatha therapeutic yogy. Můžete si zde užít také šamanské léčivé masáže, reiki a meditaci s tibetskými mísami.

Kromě toho stojí za zmínku indická kuchyně, která je považována za jednu z nejlepších na světě. A v Mysore také najdete řadu úžasných rodinných restaurací, malých čajových obchůdků s jídlem, ale také luxusních restaurací. Rozhodně indické jídlo byste zde neměli minout bez povšimnutí, ba naopak.

Indická kuchyně je pro mě naprosto bezkonkurenční, avšak pokud byste chtěli zakusit zase něco více evropského, pak doporučuji pro svou atmosféru tichosti a klidu v příjemné zeleni palem a bambusů Anokhi café. Sedět zde můžete na zemi nebo v příjemných ratanových křeslech, potkáte zde spoustu sympatických lidí a velmi snadno se seznámíte. Vybrat si můžete z mnoha pochoutek a nebudete rozhodně zklamaní kvalitou ani chutí. Mou nejoblíbenější snídaní jsou celozrnné veganské palačinky s banánem a datlovým sirupem a Anokhi special koktejl s banány, kešu oříšky, datlemi a jinými pochoutkami uvnitř :-).

http://www.radhaangel.cz/service/intenzivni-ajurvedsky-detox-studium-jogy-v-indii-jiz-v-breznu/

imagesmysore1images2chamundimystic 1

Hurááá do Mysore :-)!!!

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *