květiny1

Jak zařídit, aby se rostlinám dařilo

„OBKLOP SE KRÁSOU A VYTVÁŘEJ KRÁSU VŠUDE, KAM PŮJDEŠ ❤️“ Rebecca Campbell

Pokaždé, když jdu lesem, žasnu nad tím, jak je v přírodě vše krásné a dokonalé. Kde jinde se dá nalézt tolik krásy? Tolik variability a dokonalosti? Příroda je místo, kde je vše správně. Je zde dokonalý řád, přestože pro nás často neviditelný a snadno zaměnitelný za totální chaos. A přece když se podíváme lépe, když si dáme ten čas, vše podrobně pozorovat a zkoumat, nalezneme ho.

Neochvějnou jistotu přírody, že dělá správně správné věci. Nepochybuje o tom, jak má zrovna růst, prostě to dělá. Možná právě kvůli těm pochybnostem my “rosteme” pomaleji.

Nemusím se tady asi dlouho rozepisovat o benefitech rostlin a stromů…že čistí vzduch, snižují teplotu (a to i v pokoji klidně o několik stupňů), obohacují vzduch kyslíkem, dělají svět krásnější, zklidňují, zlepšují zdravotní stav a tlumí bolest, díky péči o ně, můžeme získat sebevědomí, že jsme schopni pečovat a tvořit a začít si věřit i v jiných oblastech života atd. Těch věcí bych tady mohla vypsat mnoho…

Spousta lidí v dnešním světě, kteří pracují ve městech, je smutných z toho, že nemohou bydlet v přírodě. Také lidi, které provádíme Pobytem v lese (www.pobytvlese.cz) se po návratu těší z toho, že budou chodit častěji do přírody a hledají způsob, jak by se oni sami přírodě mohli přiblížit. I pro mě bylo velmi těžké odstěhovat se z lesa do města, ale jednoho dne jsem si řekla, že teda pokud zrovna teď nemůžu bydlet v lese, udělám to přesně naopak :-). Z bytu si vytvořím les. A tak na tom pomalu a postupně pracuji. Kdysi jsem s sebou při stěhování vláčela jednu rostlinu (byla to Yukka, kterou jsem kupovala jako velmi malou – ano stále ji mám – dnes jako obrovský solitér na fotce) a ještě dávněji jsem neměla kytku ani jednu.

Teď mám v bytě 2+kk 55 rostlin, o které pečuji, rozsazuji je, množím a nestačím se divit, jak mi rostou před očima. 

Nedávno, když jsem byla na masáži, mi má citlivá a napojená terapeutka řekla, že mám energii v nohách jako rostliny, že nikdy nic takového nezažila. Přikládám to právě přátelství s těmito podivuhodnými bytostmi. Už jste někdy slyšeli, když na vás rostliny mluví? Ano, skutečně? Tak vám velmi gratuluji a opravdu nejste blázni :-). Mluví a jsou velmi upovídané, můžete s nimi navázat stejné vztahy a přátelství jako s lidmi. Byly doby, kdy mi mnoho rostlin často těch jemnějších a citlivějších, ale i pořádných uhynulo, moje sestra vždy pěstovala spoustu krásných rostlin a já se považovala za takový zahradní antitalent…

Pak jsem ale udělala to základní – uzdravila prostředí, ve kterém žiji pro sebe a tím i pro ně, začala si naslouchat a dávat si pozornost a najednou i jim. Začala mít více ráda sebe a díky tomu i je.

A teď se jim daří nádherně. Nerozumím sice, jak mohou růst tak rychle a jsem jim za to velmi vděčná :-). A také rostliny, které reagovaly na mé nezdravé chování k sobě, se opět začínají uzdravovat a mít se k světu mým přičiněním a pozorností, kterou jim, ale hlavně sobě, dávám. Abyste mi rozuměli…nemusíte na ně myslet, když myslíte na sebe, pak se to stane automaticky, že nasloucháte i jim a vhodně, tak jak to žádají, se o ně staráte. Pokud se přeci jen vašim rostlinám nedaří a nevíte pořád proč? Zamyslete se, zda vy jste v tom prostoru šťastní nebo zda jste vůbec šťastní v životě a co nejjednoduššího můžete udělat pro sebe, aby se vám dařilo lépe.

Naše rostliny velmi citlivě reagují na naše emoce, pocity, nálady.

Jednou se mi stalo, že jsem během jediného dne doslova utrápila řezanou chryzantému, která normálně vydrží týden i dva, jelikož jsem se sama trápila po rozchodu. Doslova uschla ve váze plné vody během jediného dne. 

Říká se, že tam, kde roste krásná šalvěj, žije silná žena.

Neplatí to jen o ní, ale šalvěj je vzácná pro svou moudrost a energii ženství. Když pozřete její čerstvý list, pozřete s ním část její moudrosti a energie. Když jsem se odstěhovala z domu, kde už moje cesta nepokračovala a jezdila tam jen občas, šalvěj byla asi první z bylin, které na zahradě uhynuly. Přitom i když jsem tam žila, nevěnovala jsem jí až tak zvláštní pozornost. První sezónu byliny poctivě zalévala to ano a tu druhou, když už byly větší a byl deštivější rok, se na ně chodila dívat, jak krásně rostou :-). .

Pokud chcete doma vytvářet krásné, živé, pulzující a vibrující prostředí a cítit každý den uzdravující energii přírody, bez ohledu na to, kde žijete, pak můžete začít kdekoli a s čímkoli. Klidně si domů přinést jakoukoli rostlinu, co roste u cesty anebo si vybrat v zahradnictví květinu, po které jste vždy toužili. A pokud cítíte, že přece jen potřebujete nějaká fakta a informace o rostlinách a jak s nimi nakládat, tak můžete začít s knihou: Aby vás rostliny milovaly <3

www.zenakteravi.com

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *